SAOPŠTENJE ZA JAVNOST DRUGI EVROPSKI DAN HORMONA

Evropsko udruženje endokrinologa (The European Society of Endocrinology –  ESE), zajedno sa Evropskom fondacijom za hormone i metabolizam (European Hormone and Metabolism Foundation –  ESE Foundation), a u saradnji sa partnerskim udruženjima uključujući Udruženje endokrinologa I dijabetologa Republike Srpske  www.uedrs.com  po drugi put organizuje Evropski dan hormona.

Evropski dan hormona 2023. održaće se 15. maja 2023. godine.

Ovo je drugi da posvećen posvećen podizanju svjesti o hormonima u organizaciji Evropskog endokrinološkog društva (ESE) i Evropske fondacije za hormone i metabolizam (ESE Foundation).

Cilj je okupiti evropsku endokrinu zajednicu kako bi se podigla svijest o značajnoj ulozi hormona u prevenciji i liječenju bolesti i promovisanju održavanja zdravlja.

Evropski dan hormona je dan kada se u fokus stavlja endokrino zdravlje – #becausehormonesmatter.

To je takođe prilika da se izgrade veze između endokrinoloških udruženja i uputi kolektivni poziv za promjenu o tome kako se hormoni i bolesti povezane s endokrinim sistemom rješavaju u javnoj politici širom Europe.​

Prošle godine, 35 nacionalnih i specijalističkih endokrinoloških društava podržalo je „Prepoznavanje ključne uloge hormona u evropskom zdravlju: Milanska deklaracija“ koju su zajednički objavili ESE i ESE fondacija, a koja poziva na jače naglašavanje endokrinih perspektiva u evropskim zdravstvenim politikama.

Ove godine ESE i ESE fondacija objavljuju 10 preporuka za dobro hormonsko zdravlje https://www.ese-hormones.org/media/5090/milano-declaration-2022-annex-i-web-final.pdf . Ovo dopunjuje rad na stavljanju hormona u srce zdravstvene politike u Evropi jednostavnim radnjama koje svako od nas može preduzeti kako bi osigurao bolje hormonalno zdravlje. Podstičemo vas da ovo podijelite sa svojim članovima, lokalnim i nacionalnim donosiocima zdravstvenih odluka i svojom širom zajednicom.

ESE i ESE fondacija takođe objavljuju: Because Hormones Matter: Working together to raise awareness and promote better endocrine health in Europe [uskoro], koji uključuje kalendar koji će pomoći endokrinoj zajednici da fokusira naše zajedničke napore u narednoj godini. Molimo preuzmite ovo kako biste ga postavili na svoja radna mjesta kako biste podsjetili sebe i kolege na ove dane/nedjelje podizanja svijesti i učestvovali na društvenim mrežama.

Hoćete li nam se pridružiti u podizanju svijesti o važnosti dobrog hormonskog zdravlja?

Naša sveobuhvatna tema ponovo će biti „Zato što su hormoni važni“, usredsređena na četiri ključne oblasti u Bijeloj knjizi ESE za 2021. „Hormoni u evropskim zdravstvenim politikama“. To su: hemikalije koje ometaju rad endokrinog sistema (EDC), rak, gojaznost i rijetke endokrine bolesti.

Pozivamo vas da se fokusirate na oblast koja se čini najrelevantnijom za vaš rad ove godine (ili sve četiri!).

Možete odabrati da širite vijest putem društvenih medija ili organizujete nacionalne ili lokalne aktivnosti i događaje sa svojom organizacijom – što god vam odgovara. A ako prisustvujete ECE 2023 u Istanbulu, dođite i pozdravite ESE tim.

Napravili smo skup resursa kako bismo podržavaocima i partnerima širom Evrope što je više moguće olakšali učešće.

Priručnik uključuje materijale za dijeljenje na društvenim mrežama ili za ispis za korištenje na događajima uoči Evropskog dana hormona i na sam dan. Možete ih koristiti i nakon kampanje za nastavak razgovora o važnosti hormonskog zdravlja. https://www.ese-hormones.org/advocacy/european-hormone-day/european-hormone-day-toolkit/